Conform sondajului Eurobarometru Flash, România se remarcă printr-o intenție de vot excepțional de înaltă în rândul tinerilor între 18 și 30 de ani pentru alegerile europene din 9 iunie 2024, cu 78% dintre tinerii români exprimându-și dorința de a vota.
Acest nivel de participare este semnificativ mai ridicat comparativ cu media UE, care este de 64%. Alături de România, alte țări cu o intenție de vot înaltă includ Portugalia cu 77% și Lituania cu 76%, plasând aceste națiuni în topul angajamentului civic al tinerilor.
Dorința de participare la vot exprimată de tinerii români demonstrează o conștientizare politică și o angajare civică puternică în rândul tinerilor români, subliniind o dorință de implicare în procesele decizionale care influențează viitorul Uniunii Europene și al României.
Este important de subliniat că intenția de vot este influențată de factori socio-demografici precum nivelul educațional: tinerii cu educație post-secundară sau superioară manifestă o intenție mai mare de a vota, comparativ cu cei cu niveluri educaționale inferioare.
De asemenea, există o legătură între intenția de vot și implicarea în alte forme de participare civică, cum ar fi activitățile organizaționale sau acțiunile de schimbare socială. Angajamentul tinerilor români în viața civică și în acțiuni de schimbare socială este susținută de 57% dintre ei, din nou, cel mai mare procent înregistrat în rândul statelor membre. Tinerii români sunt și vor să rămână activi în acțiuni concrete legate de schimbările climatice, drepturile omului, și sănătatea și bunăstarea copiilor și familiilor, precum semnarea petițiilor, participarea la manifestații și trimiterea de scrisori către politicieni, activități de voluntariat.
Sursa