Probleme actuale - sănătate

În România există zeci de secţii de nou-născuţi în care copiii născuţi prematur au șanse minime de supraviețuire din cauza insuficientei finanțări, a numărului mic de incubatoare sau alte echipamente medicale moderne vitale.
O parte din cei 1.200 de bebeluși care pierd lupta cu viața ar avea mai multe șanse de supraviețuire dacă dotăm corespunzător spitalele.

De ce este atât de important să respectăm
dreptul la viață și sănătate al copiilor?

Rata mortalității infantile din România (6,2‰)
este aproape de două ori mai mare față de media UE (3,5‰)

Investițiile în sănătate sunt aproape de două ori mai mici (5,2%)
față de media UE (9,9%)


* Date temporare pentru anul 2019, INS, iunie 2020

Soluțiile salvați copiii

1

Continuarea tendinței de creștere a bugetului pentru sănătate, pentru atingerea mediei europene de aproape 10% din PIB alocate pentru sănătate. România alocă anual aprox. 5,2%. Resursele financiare vor permite modernizarea infrastructurii medicale (maternități, cabinete medicale școlare, spitale de pediatrie etc.), asigurarea personalului medical necesar și derularea de campanii de informare pentru prevenirea îmbolnăvirilor la copii și părinți.

2

Asigurarea accesului la un medic de familie tuturor femeilor însărcinate și tinerelor mame și derularea continuă a programelor comunitare de educație sanitară și de nutriție infantilă, în special în zonele defavorizate, unde, una din cinci gravide nu se află în evidenţa unui medic de familie, iar două treimi dintre acestea nu au făcut nicio ecografie în timpul sarcinii.

3

Sprijinirea medicilor de familie în urmărirea prenatală a gravidelor și în respectarea programului național de vaccinare, prin implicarea activă a moaşelor și a serviciilor de asistență socială. De asemenea, o rețea de specialişti în obstetrică şi medicina neonatală extinsă echilibrat la nivelul fiecărui județ va permite preluarea în timp util și îngrijirea corespunzătoare a gravidelor și a copiilor cu risc.

Exprimă-ți opinia despre partidele politice

Participă la sondajul privind implicarea partidelor în respectarea drepturilor copilului.

Resurse

Intervenție Salvați Copiii – noiembrie 2020

În atenția domnului Ministru al Sănătății – Scrisoare deschisă a Organizatiei Salvați Copiii

Medicii neonatologi, alături de Salvați Copiii România, atrag atenția, într-o scrisoare adresată Ministerului Sănătății, asupra situației de risc în care sunt puși nou-născuții, în urma reducerii bugetului alocat îngrijirii nou-născuților prematuri din maternități și din secțiile de terapie intensivă neonatală și asupra insuficientei finanțări a domeniului de îngrijire medicală neonatală.
Raport – octombrie 2020

Raport privind intervenția Salvați Copiii în contextual pandemiei SARS-COV-2

În contextul pandemiei, Salvați Copiii România și-a activat propriul program de intervenție de urgență pentru copii și părinți din comunitățile sărace, dar și pentru sprijinirea sistemului medical chemat să răspundă urgențelor medicale actuale!
Analiză – martie 2020

Analiză privind condițiile de viață, locuire și stare de sănătate a copiilor și mamelor cu copii sub 5 ani, din mediul rural

Analiza privind condițiile de viață, locuire și stare de sănătate a gravidelor, copiilor și mamelor cu copii sub 5 ani din mediul rural, realizată sub forma unei anchete sociologice și lansată în 7 iulie, în cadrul dezbaterii organizate de Salvați Copiii România și Administrația Prezidențială, relevă câteva aspect cronice și cu repercusiuni sociale.