Cu sprijinul companiilor și al miilor de donatori, am reușit să dotăm 126 de maternități și secții de nou-născuți, de pediatrie sau de obstetrică-ginecologie cu echipamente medicale moderne și ambulanțe medicale. În 59 de comunități defavorizate, am realizat informarea gravidelor şi mamelor tinere privind prevenirea îmbolnăvirilor şi respectarea regulilor de igienă și îngrijire a copiilor.
Din anul 2010 și până în prezent, Organizația Salvați Copiii a dotat 126 de unități medicale (secții de neonatologie, terapie intensivă neonatală, secții de pediatrie și obstetrică-ginecologie) din toate județele țării, cu peste 1.770 de echipamente vitale, investind peste 11 milioane de euro. Investițiile totale, au contribuit semnificativ la îmbunătățirea sănătății a peste 200.000 de copii în secțiile de neonatologie, terapie intensivă neonatală, pediatrie și obstetrică-ginecologie.
Pentru îmbunătățirea competențelor profesionale, au fost susținute 21 cursuri de specialitate în domeniul ecografie (plămân, inimă, transfontalelară și de șold), ventilației și hipotermiei terapeutice la nou-născut, pentru 600 medici și asistente.
Inițiativele Salvați Copiii au stimulat, de asemenea, Ministerul Sănătății să consolideze capacitatea administrativă în domeniul sănătății femeii și copilului, rezultând în reînființarea Compartimentului pentru sănătatea femeii și copilului în iulie 2014 și crearea unui Grup de Lucru pentru politici sănătate adaptate nevoilor esențiale ale acestor grupuri vulnerabile.
Dacă doriți să susțineți programul Salvaţi Copiii de reducere a mortalității infantile în România o puteți face cu un SMS lunar la 8844 cu textul „SALVEZ”, în valoare de 2 Euro.
De foarte multe ori, persoanele vulnerabile nu accesează serviciile medicale deoarece locuiesc la zeci de km față de primul spital și nu au resurse pentru deplasare. Pentru a veni în sprijinul medicilor dedicați care au ales să rămână în mediul rural, pentru a dezvolta medicina locală și a încuraja efectuarea de consultații de bază în comunități, Organizația Salvați Copiii va dota până la finalul anului 2024, 100 de cabinete de medicină de familie cu peste 1.000 de echipamente medicale moderne, iar 200 medici vor fi implicați în acordarea de servicii la nivel local.
Am creat o rețea de incluziune socială și combatere a sărăciei prin asigurarea de servicii integrate (medicale, sociale, educaționale) la nivelul comunităților rurale defavorizate, astfel ajutând la creșterea accesului la servicii sustenabile și de calitate pentru 100.000 de mame, gravide, gravide minore și copii până în 5 ani. Am asigurat suport socio-medical prin facilitarea accesului la servicii de sănătate, de planificare familială și asistență pediatrică și am informat gravidele și mamele cu privire la importanța alăptării, a vaccinării, a nutriției adecvate și a igienei.
Vezi Raport de cercetare privind situația gravidelor și mamelor minore din România
Mai mult, Salvați Copiii dezvoltă servicii comunitare pentru sănătatea gravidelor prin intermediul Caravanei de control gravide, în Neamț, Vaslui, Iași, Giurgiu, Constanța, Brașov, Tulcea, Botoșani, Tulcea, Mureș și Suceava. Au fost implicați 100 de medici, medici rezidenți, asistenți medicali și asistenți sociali în facilitarea accesului pentru fetele și femeile vulnerabile la ecografii gratuite de sân, ecografii abdominale, ecografii transvaginale, recoltări Babeș Papanicolau și sesiuni de informare. În total, am sprijinit 5.000 de beneficiare în cele 11 județe, prin servicii medicale gratuite sau prin consiliere individuală și de grup.
În 2024, inspirat de succesul modelului din Finlanda, programul „Cutia Bebelușului” vine în sprijinul a 10.000 de mame și nou-născuți aflați într-o situație vulnerabilă, din 42 de comunități rurale defavorizate, care vor primi câte o astfel de cutie cu 60 de produse de bază necesare nou-născutului în primul an de viață.